Monday, January 28

Plane Distance Calculator


In a plane distance calculator we have the axes points such as (x,y) and this coordinates are placed on the quadrant, there are four quadrants for (x,y) axis. Origin is the center or starting point for the (x,y). In two dimension coordinate system we have the two x and y plane.We can measure the distance between plane by the formulas.In this article we have the formulas and the problems for finding the plane distance.

Plane Distance Calculator:

Distance between plane calculator can be measured by the following formualas and that can explained by the figur shown below. From the above figure we can clearly understand that the distance 'l' from the origin we can find the plane distance by the coordinates given.

D =  ` |d1-d2|/sqrt(A^2 + B^2 + C^2)`

distance between two plane

How to use plane distance calculator:

First seperate the d1,d2 and all othher parameters

Now, enter the parameters in the respective column

And get the result in the new column

Problems in Plane Distance Calculator:


Example 1:
Find the distance from the two plane 2x – 3y + 3z = 12 and –8x + 12y – 12z = 24.
Solution:

First seperate the d1,d2 and all othher parameters
Now, enter the parameters in the respective column
And get the result in the new column

2x – 3y + 3z = 12
–8x + 12y – 12z = 24.  by dividing equation by 4   we get 2x - 3y + 3z = -6.
First sepearte the
Formula for find the distance between the plane

D =  ` |d1-d2|/sqrt(a^2 + b^2 + c^2)`

Here, a =2, b= -3 and c=3  d1= 12 d2 =-6

= | 12 - (-6) | / √(4 + 9 + 9)

= 18/√22

Example 2:

Find the distance between the parallel planes z = x + 2y + 1 and 3x + 6y - 3z = 4.

Solution:

First seperate the a,b,c,d and all othher parameters

Now, enter the parameters in the respective column

And get the result in the new column

Formula for find the distance between the plane

D =  ` |ax_1+by_1+cz_1+d|/sqrt(a^2 + b^2 + c^2)`

Here, a =3, b= 6 and c=-3 d =-4

=  ` |3 xx 0+6xx0+(-3)xx1-4|/sqrt(3^2 + 6^2 + -3^2)`

= `7/sqrt54 `

Thursday, January 24

Calculating Areas of Figures


In day-to-day life,we often came across the word area.In math, Area is nothing but a region bounded by a closed curve. In differential geometry of surfaces, area is considered as an important invariant.

Calculating areas of different figures is an important and an interesting one. In this article of  calculating areas of figures, the areas of different figures are calculated using the formulas.

Triangle:            Area of Triangle    =    ½ b h

b ---> base

h ---> vertical height

Rectangle:        Area of  Rectangle  =  l w

l ----> length

w ----> width

Square:               Area of a square   =  a2

a ----> side length

Parallelogram: Area of Parallelogram = b × h


b ----> breadth

h ----> height

Circle:                       Area of a Circle = pi r2

r ----> radius
Worked Examples for Calculating Areas of Figures:

Example 1:

Find the area of a triangle with base of  13 m and a height of 6 m.

Solution:

Area of a triangle =  ½ b h

=  ½ (13) (6)

=  39 m2

Example 2:

Find the area of rectangle given the length is 10 cm and width is 5 cm.

Solution:

Area of a Rectangle  =  l * w

= 10 * 5

= 50 cm2

Example 3:

Find the area of a square of side length 21 cm

Solution:

Area of a square  = a2

= 212

= 441 cm2

Example 4:

Find area of a parallelogram through base of 23 cm and a height of 17 cm.

Solution:

Area of a Parallelogram = b h

= (23) · (17)

= 391 cm2

Example 5:

The radius of a circle is 27 inches. Find its area.

Solution:

Area of  Circle = pi r2

= 3.14 (27)2

= 3.14 (729)

= 2289.06 in2
Practice Problems for Calculating Areas of Figures:

1) Calculate the area of rectangle given the length is 10 m and width is 7 m.

Answer: 70 m2

2) Find area of a square of side length 22 cm.

Answer: 484 cm2

3) Find the area of triangle given base is 14 cm and height is 7 cm.

Answer: 49 cm2

4) Find area of a parallelogram through base of 35 cm and a height of 15 cm.

Answer: 525 cm2