Thursday, January 10

Pre Algebra Geometry


Geometry is one of a division of mathematics. Geometry is concerned with questions of size, shape, relative position of figures, and the properties of space. Geometry is one of the oldest sciences. Initially the body of the practical knowledge is concerning with the lengths, areas, and volumes. In this article we shall discuss about pre algebra geometry problem. (Source: wikipedia)
Sample Problem for Pre Algebra Geometry:

Problem 1:

Find the diameter of the given circle. A given radius value of the circle is 16 cm.

Solution:

Given:

Radius of the circle is r = 16 cm

Diameter of the circle is d = 2r

d = 2 * 16

d = 32

So, the diameter of the circle is 32 cm2.

Problem 2:

Find the diameter of the circle. A given radius value of the circle is 20 cm.

Solution:

Given:

Radius of the circle is r = 20 cm

Diameter of the circle is d = 2r

d = 2 * 20

d = 40

So, the diameter of the circle is 40 cm2.

Problem 3:

A triangle has a perimeter of 34. If the two sides are equal and the third side is 4 more than the equivalent sides, what is the length of the third side?

Solution:

Let x = length of the equal side of a triangle

A formula for perimeter of triangle is

P = sum of the three sides of triangle

Plug in the values from the question

34 = x + x + x+ 4

Combine like terms

34 = 3x + 4

Isolate variable x

3x = 34 – 4

3x = 30

x = 10

The question requires length of the third side.

The length of third side is = 10 + 4 = 14

Answer: The length of third side triangle is 14.
Practice Problem for Pre Algebra Geometry:

Find the diameter of the circle. A given radius value of the circle is 14 cm.

Answer: d = 28 cm2

Find the radius of the circle. A given diameter value of the circle is 11 cm2.

Answer: 5.5 cm

Wednesday, January 9

Solving Word Percent Problems


In mathematics, a percentage is a way of expressing a number as a fraction of 100. It is often denoted using the percent sign, "%", or the abbreviation "pct". Percentages are used to express how large/small one quantity is, relative to another quantity. The first quantity usually represents a part of, or a change in, the second quantity, which should be greater than zero. Source: Wikipedia.
Solving Word Percent Problems

Solving percent problems - Example

Example 1: What percent of 30 is 60?

Solution:

30 × `x/100` = 60

30x = 6000

x = 200

Therefore 60 is 200 percent of 30.

Example 2: What is 45% of 250?

Solution:

`45/100`  × 250 = x

45 × 250 = 100x

x = `11250/100` = 112.5

Therefore 45 percent of 250 is 112.5.

Example 3:  25% of what is 15?

Solution:

`25/100` × (x) = 15

25x = 1500

x = 60

Therefore 25 percent of 60 is 15.

Example 4: What is the percentage increase from 14 to 24?

Solution:

Increase = 24 - 14 = 10

Percentage increase = (Change in value / Original value) × 100%

Percentage increase = `10/14` ×100% = 71.42%

Therefore 71.42% increase from 14 to 24.

Example 5: Last month, Anita earned $300. This month she earned $450. Calculate the percentage increase in her earnings.

Solution:

Increase = $450 - $300 = $150

Percentage increase = (Change in value / Original value) × 100%

Percentage increase = `150/300` × 100% = 50%

Therefore percentage increase in her earnings is 50%.

Example 6: What is the percentage decrease from 30 to 14?

Solution:

Decrease = 30 – 14 = 16

Percentage decrease = (Change in value / Original value) × 100%

Percentage decrease = `16/30` × 100% = 53.33%

Therefore 53.33% decrease from 30 to 14.

Example 7: Last month, Anita earned $400. This month she earned $340. Calculate the percentage decrease in her earnings.

Solution:

Decrease = $400 - $340 = $60

Percentage decrease = Change in value / Original value × 100%

Percentage decrease = `60/400` × 100% = 15%

The percentage decrease in her earnings is 15%.
Solving Word Percent Problems

Solving percent problems - Practice

Problem 1: What is 28% of 150?

Problem 2: Harry earned $270 in last month. He earned $370 this month. Calculate the percentage increase in his earnings.

Problem 3: Wilson earned $340 in last month. He earned $250 in this month. Calculate the percentage decrease in his earnings.

Answer: 1) 42 2) 37.03 3) 26.47